Overslaan en naar de inhoud gaan
logo ik blijf mezelf
  • Doe de test
  • Tips
  • Doe-het-zelfmodules
  • Prikbord

DE SANDWICHGENERATIE ZIT ER TOT OVER ZIJN OREN IN

20.4.2021

De sandwichgeneratie is die generatie die ingeklemd zit tussen opgroeiende kleinkinderen en ouders die extra hulp nodig hebben. Martine (64) weet er alles van. Zij combineert de zorg voor haar kleinkinderen, schoonmoeder en eigen ouders. Hoe kan je goed voor jezelf zorgen, als je ook voor anderen zorgt?

de sandwichgeneratie

Een strakke planning

 “Mijn dochter heeft 3 kinderen. Als airhostess is ze vaak langere perioden weg van huis en haar man draait ook lange dagen als zelfstandige. Hun kinderen blijven dus regelmatig bij mij logeren. Met al hun hobby’s vraagt het enige planning om iedereen altijd op tijd ter plaatse te krijgen.”

Ook de schoonmoeder en ouders van Martine, alle 3 krasse negentigers, vragen veel van haar tijd. “Mijn schoonmoeder woont nog altijd alleen. Ik ga wekelijks bij haar schoonmaken, doe de grote inkopen en ga met haar naar de kapper. Bij mijn eigen ouders zijn de taken verdeeld onder de kinderen. Ik sta er in voor de inkopen en rol elke week de krulspelden van mijn moeder in.”

Martine is herniapatiënt en haar rug speelt haar soms parten. “Dan weet ik dat ik het rustiger aan moet doen. Gelukkig vindt niemand mijn hulp vanzelfsprekend. Ik krijg er veel liefde voor terug, dus dan is die rugpijn weer even vergeten”, lacht ze.

Sommige weekdagen zijn een race tegen de tijd. Gelukkig heeft Martine een ijzeren geheugen dat to-dolijstjes overbodig maakt. “Soms roep ik wel eens: ‘Help, ik heb geen tijd voor mezelf!’ Maar als het te stil wordt in huis, ben ik weer vertrokken. De aard van het beestje, zeker?”

Ben jij mantelzorger?

Martine neemt zorg op voor haar kleinkinderen, ouders en schoonouders en is dus mantelzorger. Geschat wordt dat één Vlaming op vijf mantelzorger is. Dat komt neer op zo’n 600.000 Vlamingen. Veel mensen weten of beseffen niet dat ze mantelzorger zijn. Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgtaken voor iemand opneemt. Je doet dat omdat je een sociale of emotionele band hebt met die persoon. Dat kan een familielid zijn, zoals bij Martine. Ook de zorg voor een kind, buur of vriend hoort bij mantelzorg. Denk je dat je mantelzorger bent en wil je er meer over weten? Mantelzorgvereniging Coponcho biedt steun aan mantelzorgers. Bij hen kan je bijvoorbeeld terecht voor (online) praatgroepen, infosessies en nog veel meer. Kik hier om het te ontdekken.

Zorgen voor jezelf

Zorgen voor anderen geeft veel voldoening. Als mantelzorger kan jij écht het verschil maken in iemands leven. Dit zorgt voor hele mooie momenten, maar het kan ook intens en veeleisend zijn. Overbelasting ligt dan op de loer. Een beetje zelfzorg is dan zeker op zijn plaats. Tijd voor jezelf vrijmaken klinkt misschien als een overbodige luxe. Maar goed voor jezelf zorgen, betekent dat je ook beter voor anderen kan zorgen. Er moet een balans zijn tussen je draagkracht en draaglast. Carry, mantelzorger voor haar man Frederik, weet maar al te goed dat de snaar niet altijd gespannen kan staan. Boodschappen doen zijn voor haar een heerlijk moment van ontspanning. De fysieke activiteit van het wandelen en de babbel met de mensen die ze tegenkomt,  doen haar goed. Na die wekelijkse uitjes voelt ze zich weer energiek.

Ga dus eens na waar jij echt van kan opladen. Voor de een is dat een boek lezen of extra vroeg naar bed gaan.  De ander krijgt juist energie van wandelen of met een kennis bellen. Plan in ieder geval elke week een momentje voor jezelf in en doe iets waar jij van oplaadt. Jouw energie is namelijk je waardevolste hulpbron. Klinkt dat gemakkelijker dan het is? Dan is er onze module mantelzorg. Stap voor stap leer je hoe je meer aandacht aan jezelf kan geven, hoe je grenzen kan stellen, en wat je kan veranderen. Ook hoor je meer over hoe Carry en Frederik omgaan met zaken zoals hulp vragen en zelfzorg.

Laatste berichten

Virtueel op de koffie bij Beth

05.5.2021

De sandwichgeneratie zit er tot over zijn oren in

20.4.2021

6 tips tegen eenzaamheid

22.2.2021

Vergetelheid, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

08.2.2021

Daten na je 50ste: (zo) doe (je) het!

08.2.2021

Een initiatief van

Volg ons:

Facebook Instagram

Footer-menu

  • Privacy policy
  • Cookiebeleid