Tijd voor verbondenheid! Maak connectie

Verbondenheid is het gevoel dat we ervaren bij onze dierbaren, maar ook bij de bredere kring van kennissen of zelfs bij de buren. Connectie maken met andere mensen kan op zoveel manieren! Van liefde (je bent nooit te oud om verliefd te worden, toch?) en vriendschap, tot iemands mentor zijn of een goed doel steunen. Dus of je nu contact legt met oude bekenden of liever nieuwe vrienden maakt, sociale interactie maakt gelukkig. Met het coronavirus ligt dit moeilijker dan anders, maar contacten leggen kan je gelukkig ook online. 

Vriendschap maakt gelukkig

Een vriendin die je al kent van in de kleuterklas, een buurjongen waarmee je nog steeds contact hebt of iemand waarmee je vroeger uitging tot in de vroege uurtjes en die nu altijd paraat staat voor een leuke babbel of potje petanque: vriendschap voor het leven is fantastisch. Maar nieuwe vrienden maken—die perfect passen bij wie je nu bent—is minstens even waardevol. 

Voor een groot deel van je leven lag de focus van je dagelijkse sociale contacten op je eigen gezin of bij je collega’s. Herkenbaar? Dat je daardoor nu iets minder vaak “onder de mensen” komt, is dan ook helemaal niet zo gek. In deze coronatijden kan je de banden weer aanhalen door eens een berichtje te sturen of te bellen of je kan nieuwe connecties maken via social media. Want extra tijd en energie investeren in vriendschap en verbondenheid, is nooit verspilde moeite. Het is rechtstreeks investeren in je eigen geluk en dat van anderen. Want hoe uitgebreider of hoe dieper de connecties die we maken met anderen, hoe beter we in ons vel zitten. 

l

Gratis inspiratie

Een contactmoment voor elke dag van de week

  • Maandag: Bel een familielid op en vraag hem/haar hoe het weekend was. Toon interesse door bijvragen te stellen. 
  • Dinsdag: Zoek een buur op: wie weet heeft hij of zij zin in een leuke wandeling. 
  • Woensdag: Hoe zou het gaan met je oude klasgenoten? Misschien kan je hen online contacteren via Facebook!
  • Donderdag: Stuur een grappig berichtje naar je (klein)kinderen. Op deze manier worden (of blijven) sociale media zoals WhatsApp en Facebook routine. 
  • Vrijdag: Sta open voor gesprekken waar je ook gaat: de bibliotheek, het tuincentrum, op café, aan de bushalte ... Wie weet levert het een leuke babbel op. 
  • Zaterdag: Spreek af met een bubbelvriend(in). Bespreek de week of haal samen herinneringen op aan leuke tijden. 
  • Zondag: Met pensioen? Hoe zou het gaan met je ex-collega’s? Google kan je op weg helpen naar antwoorden. Indien je nog contactgegevens van hen hebt, kan je natuurlijk altijd bellen, een mail of sms sturen! 
     

Hou contact met je dierbaren

Niet alleen het maken van nieuwe contacten, ook het onderhouden van bestaande relaties is belangrijk. Regelmatig tijd maken voor je familie of vrienden is daarom een must. Dat hoeft niet altijd een dagje samen weg of een duur etentje te zijn. Het kan ook iets klein zijn zoals een onverwacht telefoontje of berichtje. Probeer mee te gaan in nieuwe communicatiemiddelen zoals WhatsApp, videobellen, chatten … Dit kan—zeker wanneer je contact wilt houden met bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen—een handige tip zijn! Op de website van S-Plus vind je alvast een introductie tot deze digitale wereld

Bonustip

Goesting in een ontspannende activiteit of leerrijke digitale workshop? Neem dan eens een kijkje op de activiteitenpagina van ons ziekenfonds en onze partnerorganisaties.
Ben je mantelzorger? En wil je soms je ervaringen met andere delen? Informatie inwinnen, steun vinden of verlenen en ontdekken welke steunmaatregelen er zijn zowel financieel als praktisch? Dan is de mantelzorgvereniging Coponcho misschien wel iets voor jou.

"Ouder worden is wanneer de mensen rond de tafel belangrijker zijn dan het aantal kaarsjes op je taart."

Doe je verhaal

Ben je een echte babbelkous? Prima! Open communicatie is hét fundament van verbondenheid. Maar naast je verhaal bij iemand kwijt kunnen, is een luisterend oor bieden even belangrijk. Is je gesprekspartner geen babbelaar? Stel dan zeker open vragen. Door aan iemand te vragen ‘hoe gaat het?’ in plaats van ‘gaat alles goed?’ start je een écht gesprek. Luister dan ook goed en sta open voor hun verhaal. Geven en nemen dus. 

BONUSTIP

Wat in tijden van corona?

In verbinding blijven met elkaar ziet er sinds corona helemaal anders uit: we chatten, bellen en delen digitaler dan ooit. Dat is natuurlijk niet hetzelfde (en ook niet zo fijn) als elkaar eens stevig vastpakken. De goesting om virtueel te communiceren is dan ook soms wat zoek. Begrijpelijk! Maar zeker nu kunnen we niet zonder!

Nog geen ervaring met sociale media? Lees hier enkele tips of vraag hulp aan een familielid/vriend(in). Wel al een pro? Help dan anderen die er wat minder vlot mee weg zijn om deze wondere wereld te leren kennen!