Geniet van de kleine dingen

“Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd”: da’s een waarheid als een koe! Focus daarom niet alleen op de wauw-momenten zoals een huwelijk of geboorte in de familie, een citytrip of een vakantie naar een warm oord, maar geef ook aandacht aan de “kleine gelukjes”. Een leuk telefoontje van een vriend(in), verse mosselen eten aan zee, een onverwacht kaartje in de brievenbus, knuffelen met de kat, een nieuwe aflevering van je favoriete televisieprogramma … Zoveel moois zit zomaar verstopt in het alledaagse, als kleine cadeautjes die de dag wat fijner te maken.

Vraag van de dag

“Voor wie ben ik dankbaar?”

Met wie heb je altijd een fijn contact? Een familielid dat regelmatig langskomt? Een buur die wekelijks een grappig berichtje stuurt? Of een trouwe vriend(in) die altijd te vinden is voor een kopje koffie en een babbel? Het lijken misschien kleine, alledaagse contacten, maar net daarom zijn ze zo waardevol.

Koester deze mensen en toon je dankbaarheid door hen eens een bloemetje te kopen of een souvenir mee te brengen wanneer je op vakantie gaat. Maar sta ook bewust stil bij de waarde van de familiale band of vriendschap die je met hen deelt. Dankbaarheid voelen en uiten zijn allebei belangrijk, maar wel twee verschillende dingen. 

Koesteer mooie momenten

Materieel bezit kan ons een veilig, gelukkig gevoel geven. Je eigen huis en spullen wekken waarschijnlijk geborgenheid op. En dat is goed! Ze voelen vertrouwd en je bent in je element als ze je omgeven. Alleen is het belangrijk dat je niet enkel materiële zaken koestert (zoals je wagen, woning, erfstukken …) maar ook mooie gebeurtenissen en fijne herinneringen. Je huwelijksdag, een toffe familievakantie, die ene sportprestatie waar je nog steeds trots op bent …

l

Gratis inspiratie

Creëer je eigen terugblikmoment voor jou en je bubbel

 • Haal samen herinneringen op
  Dat kan iemand zijn die erbij was (bijvoorbeeld je broer(s) en/of zus(sen)) maar ook iemand die misschien nog niet zoveel over je leven weet. 
 • Verzamel fotoalbums, videocassettes (en een manier om deze af te spelen), dagboeken, briefwisseling,  …
  Ga de zolder op of duik de kelder in op zoek naar vergeten schatten. Misschien heb je jouw huwelijksjurk nog in de kast hangen, die je (schoon)dochter of -zoon dolgraag eens wilt zien. Of een helm uit de oorlog, die indruk zal maken op je kleinkind. Foto’s en video’s zijn natuurlijk ook perfect om samen te bekijken!
 • Maak het gezellig
  Voorzie een hapje en een drankje, steek wat kaarsjes aan of speel muziek op de achtergrond. Kortom: zorg voor een gemoedelijke, relaxte sfeer, zodat jullie er samen een leuke namiddag of avond van kunnen maken.
 • Geef speciale herinneringen een speciaal plekje
  Is het eigenlijk niet zonde dat sommige herinneringen maar zo zelden het daglicht zien? Koop wat extra fotokadertjes en stal je favoriete foto’s uit of maak op de schouw plaats voor een souvenir dat je doet terugdenken aan vervlogen tijden. 

Terugblikken op deze vergulde momenten kan soms een tikkeltje bitterzoet zijn. Een lach en een traan mogen we dan wel letterlijk nemen, dus haal die zakdoeken maar boven! Door herinneringen te bekijken via foto’s, video of tekst hou je ze levendig. Blijf wel niet voortdurend hangen in het verleden: een vleugje nostalgie is fijn, maar de gelukkigste mensen leven in het hier en nu

"Je stopt niet met lachen omdat je oud wordt,
je wordt oud omdat je stopt met lachen."

Het wonder van de natuur

Een kleurrijke bloem. Een vlinder op het terras. Een regenboog aan de horizon. Er zijn meer mirakels in de natuur dan je kan tellen! Sta bewust stil bij het vallen van de bladeren in de herfst, het fluiten van de vogels in de lente en het leven in de tuin of het stadspark in de zomer. Koester ’s winters de warmte binnen en het contrast met buiten. Voorzie een vogelvoederplank of insectenhotel en blijf in verbinding staan met Moeder Natuur. Het zijn juist de kleine momenten of dingen, die we vaak niet meteen zien, die zorgen voor de schoonheid van het leven.

3x dankbaarheid oefenen

 1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij
  Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar was. De eerste paar keer is dat misschien lastig, maar oefening baart kunst. Desnoods start je met eentje per dag.
 2. Aanvaard complimenten en geschenken
  Vind je het net als veel generatiegenoten soms wat onwennig om uitgebreid in de bloemetjes gezet te worden, bijvoorbeeld op Moederdag/Vaderdag of bij een pensioenfeestje? Doe je best om lof en cadeaus met open armen te ontvangen: je bent de aandacht meer dan waard!
 3. Schrijf een dankbaarheidsbrief voor een vriend(in), mantelzorger, buur of familielid
  Zij zullen het gebaar ongetwijfeld waarderen en het bezorgt jou ook een goed gevoel.