Beleef betekenisvolle bezigheden

Doe elke dag iets waar je vrolijk van wordt. Een eenvoudig levensmotto waar wij alvast heilig in geloven. En ook jou willen we overtuigen van de voordelen van deze geluksfilosofie. Want door een dosis passie, daadkracht en pret toe te voegen aan je leven word je met een glimlach op je gezicht 100 jaar. Laat die gouden jaren maar komen!

Heerlijk hobbyen in 3 stappen

Wie van zijn hobby zijn werk maakt, hoeft geen dag te werken. Maar wat bijvoorbeeld na je pensioen? Of wat als je het druk hebt door de combinatie werken en (mantel)zorg voor je eigen ouders of babysitten op eventuele kleinkinderen? Dan staat een hobby vaak op de allerlaatste plek. 

Ons advies: kies soms ook voor jezelf en doe wat je belangrijk en leuk vindt. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan bovendien nog beter voor anderen zorgen. Toch te druk met verplichtingen? Kies een vast moment en maak er werk van. Met deze drie stappen heb je alvast een handige houvast beet!

  1. (Her)ontdek welke hobby of activiteit je vroeger gelukkig maakte
    Ga gerust in het verleden op zoek naar dat gevoel van voldoening: knutselen als kind, volleybal spelen als tiener … Geen inspiratie? Herbekijk je fotoalbums!
  2. Denk na hoeveel tijd je hiervoor kan vrijmaken
    Enkel in het weekend, elke dag een uurtje, maandelijks een dag … Door het ook praktisch te bekijken, blijft het niet enkel bij dromen maar zet je ook de stap naar DOEN. 
  3. Op welke manier wil je die hobby/activiteit van vroeger (of nieuwe interesse!) vertalen naar een activiteit voor nu?
    Denk gerust buiten de lijntjes: je zou bijvoorbeeld naar volleybalwedstrijden kunnen gaan kijken in de plaats van zelf te volleyballen, moest dit je niet meer lukken. Of vervang de schilderles door een les digitale fotobewerking voor beginners!

Vraag van de dag

“Waar ben ik goed in? Wat doe ik graag? "

Iedereen is ergens goed in. Schrijf het antwoord gerust op als dat je helpt om na te denken. Bekijk eens welke (professionele) talenten je in je privéleven zou kunnen inzetten. Ben je bijvoorbeeld erg handig en creatief? Dan is een les handwerk of houtbewerking misschien iets voor jou. Of ben je goed met cijfers? Misschien kan je een lokale vereniging helpen met de boekhouding en zo je steentje bijdragen op een leuke, nuttige manier. Babbel er eventueel eens over met iemand die je goed kent!

Bonustip

Je bent nooit te oud om te leren en dus helpen we je graag om je interesses uit te diepen en je horizon te verbreden. Wist je bijvoorbeeld dat ons ziekenfonds en onze partnerorganisaties zoals S-Plus tal van activiteiten organiseren om te ontspannen of bij te leren? 

Stel nieuwe doelen

Door doelen te stellen, hou je zelf de touwtjes van je leven in handen. Zo geef je er gericht een fijne nieuwe invulling aan die helemaal bij je past. Zie het als een tweede carrière, maar dan eentje waarin alles mag en niets moet! 

Bedenk ook hoe je je doel wil bereiken en maak het zo concreet mogelijk. Een doel om naartoe te werken kan bijvoorbeeld zijn om over een jaar de 3 bekendste wandelroutes van je provincie te doen door vanaf nu 3 keer per week een halfuur te gaan wandelen. Wees gerust ambitieus in het stellen van je doel, maar wees ook realistisch.

"Je leeftijd wil niets zeggen, tenzij je een fles wijn bent."

Met of zonder buddy

Samen is alles leuker! Je actievere leven uit de startblokken krijgen gaat vaak makkelijker als je het niet alleen hoeft te doen. Misschien wil je partner of vriend(in) uit je bubbel wel mee op dit nieuwe avontuur? Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Of misschien ken je iemand waarmee je je plannen alvast even kan doorpraten? 

Bonustip

Tot rust komen in de natuur zit in ons DNA. Ja, ook in het jouwe! Onderschat de relaxerende werking van ‘puur natuur’-momentjes dus niet. En nu we met z’n allen zoveel mogelijk ‘in ons kot’ moeten blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is een dagelijks momentje in de natuur extra relevant. Dagelijks de buitenlucht opsnuiven doet wonderen voor lichaam en geest.

Je hoeft daarvoor niet altijd te gaan wandelen. Wat dacht je van een moestuin onderhouden, naar de sterren kijken of kippen houden?